Pompoensoep met winterpeen

Vandaag brouwde ik een heerlijke pompoensoep van een flespompoen uit eigen tuin. We hebben gesmuld! Als we pompoensoep eten, denkt Willem altijd aan restaurant ´De gouden karper´. Samen met Jan liep Willem het Pieterpad. Op een dag passeerden ze ´De gouden karper´. Dat vonden ze een grappige naam, want wij woonden destijds in een straat die ´Karper´ heette. In dit restaurant aten ze pompoensoep. En zo is pompoensoep voor ons voor altijd verbonden met De gouden karper :-).

Ingrediënten voor pompoensoep voor 6 personen

1 flespompoen (circa 1500 gr)

scheutje olijfolie

2 uien, grof gesnipperd

2 appels, zonder klokhuis, in stukken

2 tenen knoflook, gehakt

250 gr winterpeen, geschrapt en in stukjes

2 laurierblaadjes

2 tl gemalen komijn

2 tl kaneel

1 el bouillonpoeder

1 liter water

peper, olijfolie

eventueel een bekertje crème fraiche

Werkwijze:

Halveer de pompoen en schep de zaden eruit. Snijd de helften in stukjes. Neem een soeppan met dikke bodem en verhit daarin de olijfolie op matig vuur. Voeg de pompoenstukjes, ui, appel, knoflook en winterpeen toe. Bak alles 6 minuten, zodat de ui glazig en de pompoen iets zachter is. Voeg de kruiden en bouillonpoeder toe en bak deze een minuut mee. Voeg tenslotte het water toe en breng alles aan de kook. Laat het een half uur zachtjes pruttelen. Haal de laurierblaadje uit de soep. Pureer met behulp van een staafmixer. Zet de pepermolen, een flesje goede olijfolie en een schaaltje losgeroerde crème fraiche op tafel, zodat ieder zich daar naar believen kan bedienen.

Heerlijk met (geroosterd) brood met (kruiden)boter.