Pompoensoep met winterpeen

Vandaag brouwde ik een heerlijke pompoensoep van een flespompoen uit eigen tuin. We hebben gesmuld! Als we pompoensoep eten, denkt Willem altijd aan restaurant ´De gouden karper´. Samen met Jan liep Willem het Pieterpad. Op een dag passeerden ze ´De gouden karper´. Dat vonden ze een grappige naam, want wij woonden destijds in een straat die ´Karper´ heette. In dit restaurant aten ze pompoensoep. En zo is pompoensoep voor ons voor altijd verbonden met De gouden karper :-).

Ingrediënten 

voor pompoensoep voor 6 personen

  • 1 flespompoen (circa 1500 gr)
  • scheutje olijfolie
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 appels, zonder klokhuis, in stukken
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 250 gr winterpeen, geschrapt en in stukjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl kaneel
  • 1 el bouillonpoeder
  • 1 liter water
  • peper, olijfolie
  • eventueel een bekertje crème fraiche

Werkwijze:

  • Halveer de pompoen en schep de zaden eruit. 
  • Snijd de helften in stukjes. 
  • Neem een soeppan met dikke bodem en verhit daarin de olijfolie op matig vuur. 
  • Voeg de pompoenstukjes, ui, appel, knoflook en winterpeen toe. 
  • Bak alles 6 minuten, zodat de ui glazig en de pompoen iets zachter is. 
  • Voeg de kruiden en bouillonpoeder toe en bak deze een minuut mee. 
  • Voeg tenslotte het water toe en breng alles aan de kook. 
  • Laat het een half uur zachtjes pruttelen. 
  • Haal de laurierblaadje uit de soep. 
  • Pureer met behulp van een staafmixer. 
  • Zet de pepermolen, een flesje goede olijfolie en een schaaltje losgeroerde crème fraiche op tafel, zodat ieder zich daar naar believen kan bedienen.

Heerlijk met (geroosterd) brood met (kruiden)boter.