Vandaag brouwde ik een heerlijke pompoensoep van een flespompoen uit eigen tuin. We hebben gesmuld! Als we pompoensoep eten, denkt Willem altijd aan restaurant ´De gouden karper´. Samen met Jan liep Willem het Pieterpad. Op een dag passeerden ze ´De gouden karper´. Dat vonden ze een grappige naam, want wij woonden destijds in een straat die ´Karper´ heette. In dit restaurant aten ze pompoensoep. En zo is pompoensoep voor ons voor altijd verbonden met De gouden karper :-).
Ingrediënten
voor pompoensoep voor 6 personen
- 1 flespompoen (circa 1500 gr)
- scheutje olijfolie
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 appels, zonder klokhuis, in stukken
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 250 gr winterpeen, geschrapt en in stukjes
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl kaneel
- 1 el bouillonpoeder
- 1 liter water
- peper, olijfolie
- eventueel een bekertje crème fraiche
Werkwijze:
- Halveer de pompoen en schep de zaden eruit.
- Snijd de helften in stukjes.
- Neem een soeppan met dikke bodem en verhit daarin de olijfolie op matig vuur.
- Voeg de pompoenstukjes, ui, appel, knoflook en winterpeen toe.
- Bak alles 6 minuten, zodat de ui glazig en de pompoen iets zachter is.
- Voeg de kruiden en bouillonpoeder toe en bak deze een minuut mee.
- Voeg tenslotte het water toe en breng alles aan de kook.
- Laat het een half uur zachtjes pruttelen.
- Haal de laurierblaadje uit de soep.
- Pureer met behulp van een staafmixer.
- Zet de pepermolen, een flesje goede olijfolie en een schaaltje losgeroerde crème fraiche op tafel, zodat ieder zich daar naar believen kan bedienen.
Heerlijk met (geroosterd) brood met (kruiden)boter.